top of page
  • Foto van schrijverLizArts

Het leven van een beweger

Mijn lichaam is mijn tempel intro:

Laat dit bericht nu ook heel erg op mezelf van toepassing zijn.

Gisteren merkte ik na de les dat ik een “verkeerde beweging” had gemaakt.

Mijn heup en SI gewricht (SI gewrichten zitten in je onderrug/bekken) zijn niet blij vandaag. De pijn maakt me weer eens bewust van het gegeven dat ik tijdens mijn lesgeven kan letten op wat ik allemaal doe. Vaak schakelen, tussen doen en laten zien en uitleg geven, maakt dat ik soms mijn bewustzijn verlies op mijn lichaam. De uitdaging zit 'em in de constante stroom van totale aandacht. Voel, neem waar en pas aan. In mijn lespraktijk kom ik veel mensen tegen die iets mankeren. De een heeft 2 nieuwe heupen, de ander kampt met vermoeidheid. Ik integreer daarom altijd veel beweging in mijn lessen die bedoeld is om het herstel te bevorderen. En het voelen van je lichaam te verbeteren. Zo zie ik af van een hoog tempo of doorstampen zeg maar.

In mijn ervaring verbreekt te hard gaan de verbinding met je lichaam. Je gaat volledig in je hoofd, want je opzweep-stem neemt het over. “Kom op, doorgaan. Je kunt dit. Je moet dit!”

Wat ik dan ook zag, is dat veel mensen hierdoor afhaakten na verloop van tijd.

En dat heeft helemaal te maken met luisteren en waarnemen. Je lichaam vertelt je elke seconde super belangrijk informatie. Bijvoorbeeld: let op je rug, je mag mij ontspannen. Dat doe je niet met je hoofd maar door je lichaam waar te nemen.

Zonder daar een mening of oordeel over te hebben.

Hoe doe je dat dan?

Waarnemen is niets anders dan je aandacht richten. Waarnemen is ook bewustzijn.

In dit geval van je fysieke lichaam. Je adem en je hartslag. En ook het voelen van bijvoorbeeld je voeten of je ruggengraat wanneer je een beweging maakt.

Een opdracht die ik weleens geef is de volgende: je armen gaan omhoog en dan rond en open tot ze weer beneden zijn. Een grote cirkel beschrijf je in de lucht.

Maak deze beweging nu vanuit je ruggengraat. Daarvoor hoef je in principe niets te doen, de intentie is voldoende om je bewustzijn over je ruggengraat te vergroten.

Je kunt deze beweging vervolgens ook maken vanuit je bekken of vanuit je voeten. Het is een leuk spel van waarneming. Voel ik de beweging?

Tenslotte maak je de beweging vanuit je hele lichaam. Dus je hele lichaam is betrokken bij het maken van een beweging. Dit kun je thuis makkelijk doen, ook bij het wassen van de ramen of onder het stofzuigen. Maak de beweging met je hele lichaam en geniet! Nagedachte:

Vandaag gaat mijn aandacht dus volledig naar mijn lichaam.

De tempel waar ik niet zonder kan. Liefde, zorg, bewustzijn en rust.

En een tripje naar de masseur voor de rug en de heup...

©LizArts 7 november 2019 #HappyHealthyHealing


35 weergaven0 opmerkingen

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page